Ismeretterjesztő kiadvány jelent meg a beporzókról

brigi küldte be időpontban

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont kiadásában megszületett a "Beporzók a kertünkben - avagy a háttérben munkálkodó természet" című kiadvány. Ez a kis füzet az IPBES beporzókról szóló tanulmányának főbb üzeneteit fogalmazza meg közérthetően magyarul. 

Bár a háziméhek által termelt mézet sokan szívesen fogyasztják, a beporzók tevékenysége ennél sokkal tágabb és fontosabb. Sok növény megporzásához külső segítségre, beporzó állatokra van szükség. Ezen fák, cserjék, vadvirágok teremtik meg részben a táplálékhálózatok alapját, így a földi élet fenntarthatósága is nagyban függ a beporzóktól. Az állati beporzású növények táplálkozásunk alapkövei, de emellett gyógyszerek, bioüzemanyag, rostszálak, épület- és bútorfa alapanyagai is lehetnek.

méhek a mérsékelt égövön a legtöbb növényfaj számára a legfontosabb beporzó szervezetek, de rajtuk kívül legyeknappali és éjszakai lepkék, speciálisabb esetekben darazsakbogarak is végezhetnek beporzást, főleg a trópusi területeken madarakemlősökhüllők között is találunk beporzókat.

A beporzók helyzetéről azonban egyre aggasztóbb hírek látnak napvilágot mindenfelé, sorsukért egyre több ember aggódik. Ennek hátterében, többek között, a beporzók számára fontos fészkelő és táplálkozó helyek eltűnése, a virágforrások csökkenése áll. A beporzó rovarok védelméért viszont szerencsére bárki tehet a kertünkben, erkélyünkön való virágok ültetésével, melyeket ha okosan választunk ki, tavasztól őszig gondoskodhatunk róluk.

Beporzók a kertünkben c. kiadvány ebben kíván segítséget nyújtani, a beporzók világát mutatja be, és szeretné közelebb hozni ezen hasznos és érdekes állatokat az emberekhez.

A füzet az MTA ÖK honlapjáról letölthető, a Nemzeti Botanikus Kert portáján pedig megvásárolható papíralapon is. 

pollináció - beporzás
biológiai sokféleség
ökoszisztéma szolgáltatások