Mi a pásztorok szerepe a biológiai sokféleség megőrzésében?

Belagy küldte be időpontban

Az értékelések szakmai alapjának szélesítése céljából az IPBES közgyűlése célul tűzte ki, hogy ne csak a tudományos tudásra épüljenek az összefoglalók, hanem az ún. hagyományos ökológiai tudást (az IPBES-ben Indigenous and Local Knowledge-nek hívják) is felhasználják. 
 

A kép eltávolítva.
Molnár Ábel: A geszti kampó nem csupán dísz (Sáfián László, Hajdúsámson, 2015)

Mivel a hagyományos tudás kapcsán kevesebb publikáció áll rendelkezésre, és mivel ezek sokszor nehezebben is hozzáférhetők és összesíthetők mint a tudományos publikációk, ezért ún. párbeszéd összejöveteleket (Dialogue Workshop-okat) szerveztek. 2016 januárjában tartották az európai és közép-ázsiai értékelés ilyen megbeszélését. Az ott elhangzott előadások és a 3 napos beszélgetés, vita tanulságai meg is jelentek egy kötetben, ami ezen a linken érhető el.

http://unesdoc.unesco.org/images/0024/002474/247462e.pdf

A kiadványban számos magyar vonatkozású 
fejezet is helyet kapott. Kis József és pásztortársai a gyepek pásztorok általi használatáról és kezeléséről írtak, Varga Anna a természetvédelmi őrök, hagyományos tudást is tartalmazó ismeretanyagáról, Demeter László a kárpátaljai erdőhasználók hagyományos tudásáról, míg Babai Dániel a gyimesiek természetismeretéről írt.
 

gyepek - gyepgazdálkodás
természetvédelem
hagyományos ökológiai tudás
biológiai sokféleség
ökoszisztéma szolgáltatások