IPBES-NÖSZTÉP közös megbeszélés

Belagy küldte be időpontban
Helyszín
Leányfalu
Időpont
július 17-18.

Közös találkozót tartott az IPBES hazai szakértőcsapata és a NÖSZTÉP projektben (Nemzeti Ökoszisztéma-szolgáltatás Térképezés és Értékelés Projekt) résztvevő hazai kutatók. A találkozón átgondolták, hogyan tudná alátámasztani IPBES európai és közép-ázsiai regionális értékelésének (IPBES-ECA) megállapításait, az ökoszisztéma-szolgáltatások azonosítását, értékelését és térképezését célzó hazai kutatás (NÖSZTÉP).

AZ IPBES ECA értékelése felhívta a figyelmet arra, hogy a földhasználat változása az a közvetlen fő hajtóerő, ami felelőssé tehető a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások csökkenéséért Európában és Közép-Ázsiában. A NÖSZTÉP előrelépést jelenthet azoknak a hazai hajtóerőknek az azonosításában és felismerésében, amelyek a biodiverzitás elvesztését okozzák.

A kép eltávolítva.
Fotó: Takács Attila

Az európai és közép-ázsiai regionális értékelés az ökoszisztéma-szolgáltatásokat abból a szempontból tárgyalja, hogy milyen hatást gyakorol a természet az emberiségre. A természet értékes anyagokat termel (például élelmet), szabályozó szerepet lát el (például az éghajlat szabályozása és a beporzás), és nem anyagi természetű szolgáltatásokat is nyújt (pl. oktat, és ihletet ad) az emberek számára. Ezek a szolgáltatások alapvetőek az életminőség szempontjából és jelentős gazdasági, társadalmi és kulturális értéket képviselnek. (IPBES ECA-SPM). A NÖSZTÉP jelentős hozzájárulást jelent a hazai természet társadalmi és gazdasági jelentőségének a megértésében. A projekt a piaci árakra, a költségalapú eljárásokra, valamint a haszonátvitel módszerére támaszkodva végzi az ökoszisztéma-szolgáltatások pénzbeli értékelésénél.

természetvédelem
táj szintű degradáció
biológiai sokféleség
ökoszisztéma szolgáltatások