Tudományos kávéházi beszélgetés az IPBES-ről a természetfilm fesztiválon

Belagy küldte be időpontban
Helyszín
Gödöllő
Időpont
május 26.

A „Kormányok összefogása a biológia sokféleség fenntartásáért” – című tudományos kávéház alkalmával a résztvevők az IPBES európai és közép-ázsiai regionális értékelésének (IPBES-ECA) megállapításairól beszélgettek.

Molnár Zsolt, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója- felhívta a hallgatóság figyelmét a jelentés erdészeti vonatkozásaira. A beszélgetés során kiemelte, hogy habár vannak példák a régióban a fenntartható mező- és erdőgazdasági művelési módokra, amelyek előnyösek a biológiai sokféleségre és a természet emberiségre gyakorolt hatásaira, a meghatározó trend továbbra is az intenzív mező- és erdőgazdaság, amely a biodiverzitás csökkenéséhez vezet. Az európai embereknek óriási jelentőségük van világ erdeihez kapcsolódó biológiai sokféleség megőrzésében, hiszen például 2013-ban a globálisan lezajló éves erdőirtás 10 százalékát az Európai Unió fogyasztása okozta.

Bela Györgyi, az ESSRG és SZIE kutatója kiemelte, hogy Európa és Közép-Ázsia lakossága több megújuló természeti erőforrást használ, mint amennyi a régióban termelődik. A régiónk tehát függ a megújuló természeti erőforrások importjától. Ugyanakkor a természeti erőforrások beáramlása negatívan hat a biodiverzitásra, a természet által az emberiség számára nyújtott szolgáltatásokra, valamint az élelmiszerellátottság biztonságára a világ más területein.

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn a régió kiemelkedő természet- és környezetvédelmi eseménye, amelynek fókuszában - ebben az évben - a természeti értékeink és azok védelme állt. A filmfesztivál vendégei elsőként láthatták magyar nyelvű felirattal a beporzás jelentőségét bemutató IPBES videót. A videó „The Critical Importance of Pollinators”-címmel elérhető az IPBES Youtube csatornáján.

erdők - erdőgazdálkodás
természetvédelem
biológiai sokféleség
ökoszisztéma szolgáltatások