Felkérés 'őshonos és helyi tudás' témakörben hozzászólásra

brigi küldte be időpontban

 

Tisztelt IPBES-tagok, megfigyelők és más érdekelt felek, különösen az őslakos népek és helyi közösségek!

 

A biológiai sokféleséggel és az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal foglalkozó kormányközi platform (IPBES) a világ minden tájáról felhívásban kéri az őslakos népeket és helyi közösségeket, hogy támogassák az IPBES három folyamatban lévő értékelését az őshonos és helyi tudás témakörben:

   A biológiai sokféleség, a víz, az élelmiszer és az egészség közötti kapcsolatok tematikus értékelése (nexus assessment) (2021-2024, https://www.ipbes.net/nexus).
   A biológiai sokféleség csökkenésének alapvető okairól, az átalakuló változások meghatározó tényezőiről és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos 2050-es jövőkép megvalósításának lehetőségeiről szóló tematikus értékelés (az átalakuló változások értékelése) (2021-2024, https://www.ipbes.net/transformative-change).
   Módszertani értékelés az üzleti élet biológiai sokféleségre és a természet emberek számára nyújtott hozzájárulásaira gyakorolt hatásáról és ezektől való függőségéről (üzleti élet és biológiai sokféleség értékelése) (2023-2025, https://www.ipbes.net/business-impact).

Az őslakos népek és helyi közösségek hozzájárulásai segítenek az értékelések szerzőinek abban, hogy az értékelésekben tükrözzék az őslakosok és a helyi közösségek tudásának, gyakorlatának, értékeinek és tevékenységeinek szerepét a biológiai sokféleség megőrzésében, valamint az őslakos népek és helyi közösségek előtt álló jelenlegi kihívásokat és az előrelépési lehetőségeket. Az értékelések révén ezek az információk a politikai döntéshozók tudomására hozhatók.

Remélik, hogy olyan anyagokat kapnak, amelyek egy vagy több értékeléssel kapcsolatos közösségi alapú tudást, gyakorlatot, értékeket, igényeket és/vagy tapasztalatokat fejeznek ki. Az anyagokat nemzeti vagy helyi nyelven lehet benyújtani. Szintén szívesen fogadnak ajánlásokat olyan személyekre, közösségekre, szervezetekre és hálózatokra vonatkozóan, akik részt vehetnének az értékelések kidolgozásában bírálóként vagy közreműködő szerzőként.

 

További információk angol nyelve itt érhetők el.

 

A jelentkezési határidő: 2023. május 8.