Két új IPBES értékelő tanulmány: kijelölték a társelnököket és a megkezdődik a "Nexus" és az "Átalakító erejű változás jelentés" készítése

brigi küldte be időpontban

Bonn, Németország – A Biodiverzitás és Ökoszisztéma-szolgáltatások Kormányközi Platformja (IPBES) ma hat új társelnököt jelentett be – három-három társelnököt két nagy új, többéves nemzetközi tudományos értékelés vezetésére.

A biodiverzitás, a víz, az élelmiszer és az egészség közötti kapcsolatok IPBES-értékelését (a „Nexus-értékelés”) Prof. Paula Harrison (Egyesült Királyság), az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai Központjától; Prof. Pamela McElwee (USA) a Rutgers-től, a New Jersey Állami Egyetemről; és Dr. David Obura (Kenya) a CORDIO East Africa-tól vezeti majd.

A biológiai sokféleség csökkenésének mögöttes okait, az átalakító változásokat meghatározó tényezőket és a 2050-ig tartó biodiverzitási vízió megvalósításának lehetőségeit (a „transzformatív változás értékelése”) vizsgáló IPBES-értékelés társelnökségét Prof. Arun Agrawal (India és USA) a Michigani Egyetemről; Prof. Lucas Garibaldi (Argentína) a Río Negro Nemzeti Egyetemről; és Prof. Karen O’Brien (USA és Norvégia) az Oslói Egyetemről fogja ellátni.

A kinevezések bejelentésekor Dr. Anne Larigauderie, az IPBES ügyvezető titkára a következőket mondta: „Szívből gratulálunk mind a hat új IPBES társelnöknek, és köszönjük, hogy az idejüket, szakértelmüket és energiájukat az elkövetkező három évben a biológiai sokféleséggel és a természet jólléthez való hozzájárulásaival kapcsolatos szakpolitikák és döntéshozás támogatásának szentelik. Ezek az új IPBES-értékelések a valaha végzett legösszetettebb és leginterdiszciplinárisabb felmérések közé tartoznak majd.