Jelentés "A biológiai sokféleség és a járványok" c. IPBES műhelytalálkozóról

Október végén nyilvánosságra hozták a 2020. július végén tartott műhelytalálkozó jelentését. A munkában Földvári Gábor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa is részt vett. A dokumentum közel 100 oldalban elemzi, hogyan függ össze a világjárványok kialakulása az egyre súlyosabb biodiverzitás válsággal. A jelentésben összefoglalt tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a járványok egyre gyakoribb felbukkanása várható az őket elindító folyamatok egyre intenzívebbé válása miatt. Megelőző stratégiák nélkül a járványok egyre többször jelennek meg, gyorsabban terjednek, több embert ölnek meg és minden eddiginél nagyon kárt okoznak a világgazdaságban. A jelenlegi járványügyi stratégiák a már megjelent betegségre való reagáláson alapulnak egészségügyi intézkedések és technológiai megoldások (elsősorban új oltások és gyógymódok) formájában. A COVID-19 azonban bizonyítja, hogy ez az út lassú és bizonytalan. Miközben a világ lakossága az elérhető oltásra vár, az emberéletben, betegségben, elvesztett megélhetésben és gazdasági összeomlásban mérhető költségek hatalmasra nőhetnek. 

A járványok különböző, állati gazdaszervezetek által hordozott mikróbákból erednek, de megjelenésüket teljes egészében az emberi tevékenység váltja ki. Az okok ugyanazok a globális környezeti változások, amelyek a biodiverzitás csökkenésért és az éghajlatváltozásért is felelősek. Ilyenek a földhasználat változása, a mezőgazdaság terjeszkedése és intenzifikációja, valamint a vadon élő fajok kereskedelme és fogyasztása. Ezek révén kerül szorosabb kapcsolatba az ember és a háziállatok a vadon élő fajokkal, amely megfertőződéséhez, néhány esetben pedig valódi világjárványokhoz vezet. Az utóbbiak aztán az kereskedelmi útvonalakon és városi gócpontokon keresztül gyorsan terjednek. A demográfiai nyomás, és fejlett és fejlődő országok gazdasági igényeinek kielégítésére irányuló fogyasztás és kereskedelem exponenciális emelkedése egy sor biológiai sokféleségben gazdag fejlődő országból származó új betegség megjelenését eredményezte. 

A jelentés készítői konkrét javaslatokat is tesznek arra vonatkozóan, hogy egyéni, közösségi és globális szinten mit tehetünk a megelőzés érdekében. A kutatók egyetértenek abban, hogy a megszokott problémamegoldásaink nem fognak működni, és alapvető, a gondolkozásmódunkat érintő változtatásokra van szükség a jövő járványainak elkerülése érdekében.

További információ elérhető: https://ipbes.net/pandemics